Begravelse

Begravelse i Herning Bykirke foregår stort set på samme måde som i folkekirken. Den store forskel er økonomien. Det kan du blandt andet læse om nedenfor. (Dette ændrer sig fra januar 2018, hvor alle medlemmer i Herning Bykirke er en del af en begravelseshjælpeordning i regi af Evangelisk Luthersk Netværk. Mere info følger.)

I dagene efter et dødsfald skal de pårørende tage stilling til mange spørgsmål og ordne flere praktiske forhold. Her får du en kort oversigt over de vigtigste.

Kontakt med præsten

Ved dødsfald kontaktes præsten, der hurtigt muligt kommer på besøg hos de pårørende.
Under besøget aftales et forslag til tid og sted for begravelseshøjtideligheden. Typisk vil det foregå i vores egne lokaler på Poppelvej.

Alternativt kan det sandsynligvis foregå i en af Herning Kirkegårds kapeller eller i afdødes lokale sognekirke.
Under besøget aftales et tidspunkt for en samtale om begravelseshøjtideligheden.

Under denne samtale kan pårørende fortælle om den afdøde og der tales om, hvordan begravelseshøjtideligheden skal foregå. Det er også muligt at komme med ønsker om salmer eller tekster, der skal bruges.

Kontakt med bedemand

Dernæst kan et bedemandsfirma kontaktes. Bedemanden kan hjælpe med en lang række praktiske spørgsmål.  Der er ikke pligt til at benytte en bedemand, selvom det er anbefalelsesværdigt.

Det aftales, hvor og hvornår begravelsen/bisættelsen skal finde sted.
Graveren/kirkegårdslederen på den ønskede kirkegård kontaktes for aftale om gravplads.
Der udfyldes en dødsanmeldelse som afleveres til begravelsesmyndigheden (den kirkebogsførende sognepræst) i det sogn, hvor afdøde boede. Bedemanden hjælper typisk med det. Dette skal ske senest to hverdage efter dødsfaldet.

Modtagelse af godkendelsesattest

Kan begravelsen gennemføres ifølge pårørendes og afdødes ønsker, modtager de pårørende en godkendelsesattest fra begravelsesmyndigheden. Denne sørger for at give skifteretten, folkeregisteret og socialforvaltningen besked om dødsfaldet.
Først når godkendelsesattesten er afleveret til kirkegården eller krematoriet, kan afdøde blive begravet eller brændt. Begravelsen eller ligbrændingen skal normalt ske senest otte dage efter dødsfaldet.

Information om økonomi

For ikke-medlemmer af Folkekirken er der nogle ekstra udgifter i forbindelse med begravelse. På Herning Kirkegårde er der for ikke-medlemmer af Folkekirken følgende takster (Priserne er fra 2012).

Kistebegravelse

Erhvervelse af gravsted i 20 år: 13.040 kr
Gravkastning                                     3718 kr

Urnebegravelse
Erhvervelse af gravsted i 10 år   3770 kr
Gravkastning                                    676 kr

Brug af kapel/kirke ved mindehøjtidelighed

Leje af kapel ved Herning Kirkegårde koster 2028,00 + evt. organist (676,- kr) + evt. kirkesanger (676,- kr).

Se mere på www.herning-kirkegaarde.dk

okt 01